FOTO: V blízkosti domov sa čoraz častejšie pohybujú líšky. Obce a mestá v Nitrianskom kraji varujú ľudí


Komárno, Štitáre a Kalná nad Hronom upozorňujú ľudí na líšky v intraviláne

FOTO: V blízkosti domov sa čoraz častejšie pohybujú líšky. Obce a mestá v Nitrianskom kraji varujú ľudí
Galéria: 5 fotiek
Foto: pixabay.com

Mestská polícia v Komárne zaznamenala v poslednom období viaceré oznámenia o výskyte líšok v intraviláne mesta. Podobný problém dokonca hlásia aj ďalšie mestá a obce v Nitrianskom kraji. Samosprávy zverejnili upozornenia a ľudí poprosili o zvýšenú opatrnosť, keďže líšky môžu byť prenášačmi rôznych chorôb. 

V Komárne naposledy zaznamenali pohyb líšky v areáli základnej školy na Eötvösovej ulici. Na ohlásené miesto sa preto vybrali príslušníci mestskej polície aj s klietkou, do ktorej ju odchytili. Líšku potom odniesli do   do svojho prirodzeného prostredia a vypustili v extraviláne Komárna.


Líšku spozorovali aj obyvatelia obce Štitáre (okres Nitra), ako sa pohybuje v blízkosti domov, záhrad a terás. Obec na sociálnej sieti uviedla, že aktívne spolupracuje s príslušnými orgánmi na riešení tejto situácie a ľudí poprosila, aby dodržiavali nasledovné opatrenia: „Upozorňujeme, aby ste neodkladali potraviny na voľné priestranstvá a správne zabezpečili svoje odpadové nádoby. Ak máte domácich zvieracích miláčikov, uistite sa, že sú v bezpečí.“


 

„Aj keď na základe informácií od príslušných orgánov nebola potvrdená prítomnosť besnoty v našej oblasti, odporúčame zvýšenú opatrnosť,“ dodala obec. 

Podobné upozornenie zverejnila aj obec Kalná nad Hronom (okres Levice). Výskyt líšky tu zaznamenali v blízkosti volejbalového ihriska na sídlisku Juh. Aj v tomto prípade už obec vzniknutú situáciu rieši. 

„Žiadame občanov, aby sa k nej nepribližovali, nedotýkali sa jej a hlavne ju nekŕmili. V prípade, že dôjde k poraneniu týmto zvieraťom je potrebné urýchlene navštíviť lekára a informovať ho o tejto skutočnosti,“ uviedla samospráva v upozornení na sociálnej sieti. 







Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj