Pozor, zo soboty na nedeľu sa mení čas na zimný. Budeme spať o hodinu dlhšie, no má to aj nevýhody


Cez víkend sa mení čas na zimný. Pospíme si dlhšie, ale dni sa skrátia

Foto: Pozor, zo soboty na nedeľu sa mení čas na zimný. Budeme spať o hodinu dlhšie, no má to aj nevýhody Foto: artbreeder.com

Čoskoro si pospíme o hodinu dlhšie, prichádza totiž zimný režim. Zmena príde už tento víkend a prinesie so sebou aj nejaké negatíva. Kedy sa čas zmení a čo to bude znamenať?

Hodinky budeme pretáčať v noci zo sobotu na nedeľ 27. októbra, v nedeľu o 3:00 hod. ráno sa čas pretočí dozadu na 2:00 hod. Ide o štandardný čas, ku ktorému sa na konci októbra opäť vraciame. Pojem „zimný čas“ by sa podľa portálu iMeteo používať nemal, pretože ide o oficiálny čas v našej zemepisnej šírke a naopak letný čas vznikol umelo, v dôsledku našich potrieb.

V nedeľu si teda pospíme dlhšie, ale nemá to len svoje výhody. Poobedia budú kratšie a zotmie sa rýchlejšie. Tým pádom sa náš deň výrazne skráti a domov z práce bude väčšina z nás chodiť už za tmy. V roku 2018 sa v Európskej únii vo veľkom riešilo zrušenie jedného z časov. Vo verejnej konzultácii, ktorá však nebola záväzná, chceli Slováci, ktorí v nej hlasovali, zachovanie letného času. Celkovo v ankete hlasovalo 4,6 milióna Európanov. 

Táto téma sa v Európskej únii naposledy otvorila v roku 2021, podľa rezolúcie, ktorú europarlament schválil rok predtým, sa mal čas meniť naposledy. Túto problematiku však zatienila pandémia a ohlásený brexit. Rokovania sú teda teraz na členských štátoch, ktoré sa majú rozhodnúť, aký čas si zachovajú.

Na Slovensku bude menenie času pokračovať do roku 2026 podľa pôvodných pravidiel. Potom sa musí štát rozhodnúť, ako sa k meneniu času postaví. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj