Detská pohotovosť by sa mohla vrátiť do Šale: Mesto, kraj a rezort zdravotníctva vraj našli spoločnú reč


Nádej pre rodičov: Detská pohotovosť v Šali sa možno znova otvorí

Foto: Detská pohotovosť by sa mohla vrátiť do Šale: Mesto, kraj a rezort zdravotníctva vraj našli spoločnú reč Foto: Úrad NSK

Detská pohotovosť by sa mohla vrátiť do Šale. Až donedávna ju mesačne využívalo vyše 300 pacientov, no napriek obrovským snahám mesta, rokovaniam a petícii s tisíckami podpisov sa ju nepodarilo zachrániť. Po tom, čo v piatok 11. októbra vypršala platnosť licencie, sa o deň neskôr skončila činnosť ambulantnej pohotovostnej služby (APS) pre deti a dorast v meste. Rodičom teraz neostáva nič iné, ako dochádzať so svojimi chorými deťmi do Nových Zámkov či Nitry.

Mesto a Nitriansky samosprávny kraj (NSK) však oznámili, že spolu s rezortom zdravotníctva podnikajú kroky, aby sa v najbližších týždňoch znova vrátila detská pohotovosť do Polikliniky NSK Šaľa.

Dôležité rokovanie v Šali 

V pondelok sa na pôde Mestského úradu v Šali stretli primátor mesta Jozef Belický, nitriansky župan Branislav Becík, nový minister zdravotníctva Kamil Šaško a štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Štofko, kde spoločne rokovali o možnostiach ako prinavrátiť detskú pohotovosť do regiónu.


„Nie je nám ľahostajný osud zrušenej detskej ambulantnej pohotovostnej služby, ani to, že rodičia so svojimi ratolesťami musia častokrát aj neskoro večer hľadať lekárov v okolí. Počúvame obyvateľov nášho kraja a riešime ich starosti. Začíname intenzívne pracovať na tom, aby bola v meste Šaľa opäť zabezpečená detská lekárska pohotovosť,“ zhrnul predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík.

Našli spoločnú reč

Detská pohotovosť by mohla začať znovu fungovať v priestoroch krajskej Polikliniky NSK Šaľa, a to každý pracovný deň i počas víkendov. „Ide o zdieľanú aktivitu župy, mesta a ministerstva zdravotníctva. Teší ma, že sme našli spoločnú reč a posúvame sa bližšie k tomu, aby sa detská pohotovosť do Šale vrátila ešte v tomto kalendárnom roku,“ dodal nitriansky župan Branislav Becík.

„Stále je pre nás kľúčové zabezpečiť primárnu pediatriu a služby v pevných bodoch APS,“ povedal minister zdravotníctva Kamil Šaško. „Detská pohotovosť v Šali má svoje opodstatnenie. Rodičia nebudú musieť so svojimi deťmi cestovať desiatky kilometrov. Veľmi dobrá správa pre šalianský región!“ uviedol Róbert Baros, riaditeľ Polikliniky NSK v Šali.

Správa o možnom znovuotvorení detskej pohotovosti potešila mnohých rodičov zo Šale a okolia, hoci niektorí ostali skeptickí. „Tak toto keby sa mestu podarilo, najväčší klobúk dole,“ napísal na sociálnej sieti Martin. „Naozaj super správa… Držíme palce,nech sa to stane skutočnosťou,“ dodala Marika. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj