Ostal jeden až dvaja žrebci. Slovenskému konskému plemenu hrozí zánik, o jeho záchranu sa pokúšajú vedci z Nitry


Slovenský športový pony môže zaniknúť, vedci z SPU chcú tomu zabrániť

Foto: Ostal jeden až dvaja žrebci. Slovenskému konskému plemenu hrozí zánik, o jeho záchranu sa pokúšajú vedci z Nitry Foto: FB/Slovenský športový pony

Kedysi pomerne bežnému plemenu koňa dnes hrozí zánik. Slovenský športový pony ešte pred niekoľkými rokmi bežne slúžil na tréning detí a mládeže, jedincov tohto druhu však postupne ubúda. Negatívny trend chcú zvrátiť výskumníci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, ktorí realizujú experimenty na záchranu momentálne najohrozenejšieho slovenského plemena. 

Odborníci spojili sily, aby zhromaždili genetické vzorky slovenského ponyho. Odobrali vyše 100 inseminačných dávok, ktoré uskladnili v tekutom dusíku pri teplote mínus 196 stupňov Celzia na dlhodobé kryouchovávanie. Vzorky sa teraz nachádzajú v génovej banke v Nitre. 

Predseda Zväzu chovateľov koní a dekan Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre Marko Halo pre Správy RTVS priblížil problematiku ohrozeného druhu. „Sme v posledných rokoch na hranici ťažkej udržateľnosti, máme jedného až dvoch žrebcov. Celkovo sa na Slovensku pohybuje tých 60 až 80 kobýl, ktoré majú schopnosť reprodukcie,“ vysvetlil Halo. Keby sa žrebcom niečo stalo, genetický materiál môže byť v spolupráci s chovateľmi použitý na splodenie nových jedincov. 

Náš najviac ohrozený kôň – slovenský športový pony je menšieho vzrastu s výškou kohútika okolo 140 centimetrov. Charakterizuje ho výkonnosť a dobrá povaha, ktoré ho predurčili pre športové a rekreačné jazdenie, na jazdecký výcvik detí a mládeže vo veku od 8 do 16 rokov, ako aj pre hipoterapiu. Je produktom cieleného kríženia, ktoré prebiehalo od 80. rokov. 




Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj