VIDEO+FOTO: Fico zavítal do Nitry a teraz išiel do Komárna. Prečo tam je a čo tam robí Orbán a Vučič?


Samit troch krajín v Komárne: Fico, Orbán a Vučič rokujú o migrácii

VIDEO+FOTO: Fico zavítal do Nitry a teraz išiel do Komárna. Prečo tam je a čo tam robí Orbán a Vučič?
Galéria: 13 fotiek
Foto: FB: Mesto Komárno

Premiér Robert Fico v týchto dňoch viackrát zavítal do Nitrianskeho kraja. V pondelok sa v Nitre stretol s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Branislavom Becíkom, aby si dohodli detaily plánovaného výjazdového rokovania vlády, ktoré sa uskutoční v novembri v Topoľčanoch. 


V utorok zas kroky predsedu vlády SR smerovali na juh Slovenska do mesta Komárno. Okrem neho sem prišiel aj maďarský premiér Viktor Orbán, srbský prezident Aleksandar Vučič a ministri vnútra zúčastnených krajín, aby spoločne rokovali o nelegálnej migrácii v Európskej únii (EÚ). V Novej pevnosti Komárno ich privítal primátor mesta Béla Keszegh. Informoval o tom Tlačový odbor Úradu vlády SR. 


Lídri by mali na Samite troch krajín hovoriť o potrebe ochrany vonkajších hraníc EÚ, ako aj o posilňovaní regionálnej spolupráce. Spolupráca Únie s krajinami západného Balkánu, osobitne so Srbskom, je jedným z kľúčových faktorov na zlepšenie migračnej situácie v Európe. Jadrom tejto spolupráce sú opatrenia zamerané na posilnenie ochrany hraníc pozdĺž migračnej trasyna podporu kapacít krajín západného Balkánu v otázke azylových či návratových konaní, ako aj zosúladenie vízovej politiky s Európskou úniou.


Ďalšou témou samitu budú aj inovatívne riešenia na zastavenie nelegálnej migrácie do Európy. Slovensko dlhodobo zastáva postoj, že nelegálnu migráciu je nutné riešiť ešte pred hranicami EÚ, na čom sa zhodujú aj predstavitelia Maďarska a Srbska. Spomínaným inovatívnym riešením by mohli byť externé centrá, tzv. hotspoty na spracovanie žiadostí o azyl mimo územia EÚ, ktoré aktuálne uvádza do praxe napríklad Taliansko v spolupráci s Albánskom.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj