Pretrhnutú cestu do Žirian, ktorá sa zosúva, začínajú opravovať. Najprv však vybudujú jednu dočasnú


Nitriansky kraj začína s opravou cesty do Žirian: Postaví dočasný by-pass

Foto: Pretrhnutú cestu do Žirian, ktorá sa zosúva, začínajú opravovať. Najprv však vybudujú jednu dočasnú Foto: FB: Nitriansky samosprávny kraj

Nitrianska župa začína v týchto dňoch s opravou poškodenej a prasknutej cesty III/1663 vedúcej do obce Žirany (okres Nitra). Keďže ide o jedinú prístupovú komunikáciu do obce, od začiatku marca tu bola vyhlásená mimoriadna situácia. Ako informoval Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), začiatkom týždňa bolo stavenisko odovzdané zhotoviteľovi, ktorým je spoločnosť ViOn. Tá bola vysúťažená na základe verejného obstarávania.

Plánujú vybudovať dočasnú cestu 

Podľa slov úradu mohli k prácam na ceste pristúpiť až po tom, čo bol zastabilizovaný svah. Pokročili už aj práce na susednom, nižšie položenom pozemku súkromného vlastníka, ktoré boli financované zo súkromných zdrojov. Na rad teraz prichádza aj samotná cesta. Nitriansky samosprávny kraj zaplatí za rekonštrukciu poškodenej cesty 1 077 483,79 eur s DPH.

„Aktuálne plánujeme realizáciu dočasnej cestnej komunikácie, takzvaného by-passu, na ktorý bude počas rekonštrukcie presmerovaná doprava. Toto riešenie by malo byť v závislosti od počasia ukončené do konca tohto roka,“ informoval predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík.

Dočasná cesta by mala kopírovať tú poškodenú a umožní, aby sa obyvatelia obce dostali do práce, do škôl, na nákupy či k lekárovi. 


Práce potrvajú takmer rok 

Hlavné stavebné práce by mali odštartovať na začiatku nového roka a odhaduje sa, že potrvajú až do konca októbra 2025. 

„Na porušenom úseku už boli urobené geodetické merania posunov, inžiniersko-geologický a hydro-geologický prieskum. Príčinou týchto svahových deformácií boli jednak nadmerné zrážky, ale aj celková geologická a hydrogeologická skladba územia. Výsledky potvrdili, že svah je nestabilný. Porušenie svahu pod cestou je veľkoplošné a zosuv sa rozširuje,“ ozrejmil riaditeľ Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja Peter Privalinec.

Od marca sú na poškodenej ceste do Žirian aj prenosné semafory, ktoré regulujú dopravu. Premávka je zúžená do jedného jazdného pruhu. Podľa nitrianskeho župana je však tento úsek mimoriadne zaťažený aj nákladnou dopravou smerujúcou do a z neďalekého kameňolomu a vápenky.

„Je preto dôležité, aby sa jediná prístupová cesta do Žirian opravila v čo najkratšom možnom čase. Robíme maximum, aby sme obyvateľom minimalizovali nepohodu, ktorá vzhľadom na nečakanú mimoriadnu situáciu a následnú opravu vzniká. Pevne verím, že počasie nás neprekvapí a plánovaná oprava bude napredovať,“ dodal Becík. 

Keďže je v obci vyhlásená mimoriadna situácia, Úrad NSK požiadal Ministerstvo vnútra SR o refundáciu nákladov spojených so sanáciou havarijného stavu.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj