Odvolaný riaditeľ Horný napísal list Ficovi a Pellegrinimu. Takáča sa pýta, prečo má zakázaný vstup do žrebčína


Exriaditeľ žrebčína Horný napísal otvorené listy a prehovoril o vyhadzove

Foto: Odvolaný riaditeľ Horný napísal list Ficovi a Pellegrinimu. Takáča sa pýta, prečo má zakázaný vstup do žrebčína Foto: Národný žrebčín Topoľčianky

Bývalý riaditeľ Národného žrebčína Topoľčianky Michal Horný adresoval trom ústavným činiteľom otvorené listy, v ktorých sa bližšie vyjadril k svojmu náhlemu odvolaniu z funkcie. Ako sme prednedávnom informovali, v októbri došlo k zmene na čele žrebčína a Horný bol po 23 rokoch vymenený za Samuela Sokola.

V otvorených listoch, ktoré zverejnil portál polnoinfo.sk, exriaditeľ bližšie opísal zvláštne okolnosti, za akých bol zo štátneho podniku vyhodený. Jeden z listov mal dostať premiér Robert Fico, druhý prezident SR Peter Pellegrini a tretí minister pôdohospodárstva Richard Takáč, ktorý ho odvolal. 

Z januára bol zrazu október

V liste premiérovi a prezidentovi píše, že ho minister Takáč na konci mája 2024 pozval na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Bolo mi tam predložené moje odvolanie z funkcie riaditeľa, s udaním dôvodu, že som tam už dlho a pán minister musí rezort riadiť progresívne dopredu,“ píše Horný v liste. 

Ako ďalej uvádza, toto odvolanie s pokorou prijal a cenil si aj ústretovosť ministra Takáča, že bude odvolaný k 31. januáru 2025, kedy by mal aj nárok na predčasný dôchodok. V októbri, pár týždňov pred Pellegriniho návštevou žrebčína, však došlo k zmene.

„Šokom ale pre mňa bolo pozvanie 8. 10. 2024 na ministerstvo, keď mi pán minister oznámil značne arogantným a nedôstojným spôsobom, aký som za takmer štvrťstoročie nezažil, že mení svoje pôvodné rozhodnutie a z pre mňa nepochopiteľného dôvodu a vraj zlého hospodárenia ma okamžite odvoláva z funkcie,“ píše ďalej. Minister Takáč mal dostať tieto informácie od nejakej osoby, no podľa jeho slov si ich nemal ani kedy preveriť.

Dôkazom jeho práce sú desiatky ocenení 

Exriaditeľ Horný si však nie je vedomý, že by nejakým spôsobom pochybil. „O hospodárení a súčasnej situácii v podniku svedčia výročné správy, ktoré sú transparentne zverejnené na všetkých zákonom stanovených portáloch,“ tvrdí.


Pod jeho vedením žrebčín dokonca získal viaceré medzinárodné ocenenia. Prestížne ceny si viackrát odniesli aj samotné kone, a to nielen od chovateľských zväzov, ale i od Slovenskej jazdeckej federácie (SJF). Stali sa tiež šampiónmi Európy či šampiónmi sveta v chove génových zdrojov. Zlatý odznak za rozvoj jazdeckého športu získal v roku 2023 aj Michal Horný a ocenený bol aj všetkými rezortnými vyznamenaniami až po to najvyššie, ktorým je Cena ministra. 

Zákaz vstupu do žrebčína a na podujatia?

V závere svojho listu prezidentovi a premiérovi píše, že ich nežiada, aby niečo v jeho prípade zmenili, ale aby „vzali na vedomie, akej krivdy a nedôstojnosti sa v súčasnej dobe dostáva ľuďom, ktorí celý svoj život venovali a zasvätili nášmu Slovensku.“

Ministra pôdohospodárstva Takáča sa v liste pýta niekoľko otázok, na ktoré stále nedostal relevantné odpovede. Okrem iného sa ho pýta aj to, kto mu zamedzil vstup na pôdu topoľčianskeho žrebčína.


„Kto vydal pokyn zo strany zakladateľa na zákaz mojej prítomnosti na podujatiach organizovanými štátnym podnikom, napríklad bonitácia, výkonnostné skúšky, návšteva pána prezidenta, alebo Hubertova jazda, ktorý mi bol ústne prezentovaný osobou, ktorá je v súčasnosti poverená riadením štátneho podniku,“ stojí v liste. Taktiež tvrdí, že mu bolo po jeho odvolaní upreté právo byť zamestnancom podniku v akejkoľvek forme. 

Na pozíciu riaditeľa štátneho podniku má byť vyhlásené aj riadne výberové konanie, avšak nie je známe, kedy sa uskutoční. 




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj