Tretí mochovský jadrový blok museli dočasne odstaviť, pre poruchu nefunguje už niekoľko dní


Tretí blok elektrárne v Mochovciach dočasne odstavili, je za tým porucha

Foto: Tretí mochovský jadrový blok museli dočasne odstaviť, pre poruchu nefunguje už niekoľko dní Foto: Slovenské elektrárne

Tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce museli pred niekoľkými dňami dočasne odstaviť. Dôvodom má byť porucha technického zariadenia, ktorú sa dosiaľ nepodarilo opraviť, no pracuje sa na tom. Pre portál MY Levice to potvrdila hovorkyňa Slovenských elektrární (SE) Oľga Baková.


  Porucha mala nastať na transformátore vyvedenia výkonu a keďže sa túto poruchu nepodarilo odstrániť do 72 hodín, tretí blok musel byť odstavený. K odstávke došlo v nedeľu 20. októbra krátko po štvrtej hodine ráno. Hovorkyňa elektrární však ľudí ubezpečila, že jadrová bezpečnosť nie je nijakým spôsobom ohrozená. Potvrdila to aj predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková. Keď sa im chybu podarí odstrániť, tretí blok bude opäť uvedený do prevádzky. 

V danej veci Nitrak.sk kontaktoval aj hovorkyňu Slovenských elektrární Oľgu Bakovú s otázkou, ako dlho bude odstávka zhruba trvať. Správu budeme aktualizovať. 

Najmladší jadrový blok bol prifázovaný k sieti 31. januára 2023. Za rok vyrobí elektrinu pre zhruba polovicu slovenských domácností. 



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj