VIDEO: Atómová elektráreň v Mochovciach otestovala havarijné systémy 4. bloku. Ako to prebiehalo?


Slovenské elektrárne otestovali havarijné systémy 4. mochovského bloku

Foto: VIDEO: Atómová elektráreň v Mochovciach otestovala havarijné systémy 4. bloku. Ako to prebiehalo? Foto: FB: Slovenské elektrárne (snímka obrazovky)

Zamestnanci Atómovej elektrárne Mochovce odskúšali funkčnosť aktívneho aj pasívneho havarijného systému 4. bloku, ktorý je momentálne vo výstavbe. Informovali o tom Slovenské elektrárne s tým, že Slovensko je tak opäť o krok bližšie k spusteniu posledného jadrového bloku. 

„Skúškami sa potvrdilo, že havarijné systémy 4. bloku sú funkčné a zabezpečia bezpečnosť v prípade núdzových stavov, uviedol zástupca projektového riaditeľa a riaditeľ dokončovania a spúšťania systémov Mochoviec 3 a 4 Martin Mráz.

V rámci skúšky pasívnych bezpečnostných systémov Slovenské elektrárne odskúšali správnosť montáže potrubných trás z hydroakumulátorov do reaktora, pričom ich cieľom bolo preveriť, že chladivo – voda, v prípade poklesu tlaku v reaktore vtečie do nádoby reaktora správnou cestou, v správnom čase a objeme.


  Pracovníci elektrárne následne odskúšali aj postupné vylievanie demineralizovanej vody zo štyroch hydroakumulátorových tlakových nádob do reaktora. Po tom, čo sa otvorila uzatváracia armatúra na hydroakumulátorových nádržiach, sa demivoda vyliala do reaktora, v dôsledku čoho sa uvoľnil dusík, ktorým sú nádrže natlakované. Slovenské elektrárne však pripomenuli, že v reálnej situácii k úniku dusíka nedochádza, pretože sa využíva plavákový ventil. 

„Reaktorová sála bola počas skúšky uzatvorená. Pracovníci závodného hasičského zboru skontrolovali koncentráciu dusíka a dýchateľnosť prostredia a umožnili opätovné otvorenie reaktorovej sály,“ dodal  najväčší výrobca elektriny na Slovensku. Celý priebeh testovania hydroakumulátorov si môžete pozrieť na videu nižšie:

Jadrové elektrárne chráni viacero havarijných systémov – chladenie aktívnej zóny reaktora a znižovanie tlaku v hermetickej zóne. Ako však vysvetlil Tibor Zöld z technologickej podpory pre dokončovanie a spúšťanie systémov MO34, Slovenské elektrárne tieto systémy za 200 rokov nevyužili ani raz, čo svedčí o bezpečnosti a kvalite zariadení a práce personálu. 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj