FOTO: Na nábreží v Nitre pribudli ďalšie sakury. Zasadil ich tam primátor a veľvyslanci troch krajín


Sakury na ulici Fr. Mojtu v Nitre nie sú jediné, nové pribudli i na nábreží

FOTO: Na nábreží v Nitre pribudli ďalšie sakury. Zasadil ich tam primátor a veľvyslanci troch krajín
Galéria: 5 fotiek
Foto: Martin Benc/Mesto Nitra

Ak by ulice v Nitre súťažili o titul tej najkrajšej, zrejme by bola jasným víťazom ulica Fraňa Mojtu. Každý rok tu na jar rozkvitnú desiatky japonských čerešní – sakúr. Všetko sa zafarbí doružova a malé kvietky sú doslova pastvou pre oči. Sakury však nájdete aj v ďalších častiach mesta, napríklad na Triede Andreja Hlinku na Chrenovej či na Petzwalovej ulici na Klokočine. 

  

Ako však informoval  poradca pre komunikáciu a poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja Henrich Varga, sakury najnovšie pribudli aj na nábreží rieky Nitra pred nákupným centrom Promenada. Japonské čerešne sem prišiel vysadiť primátor mesta Marek Hattas spolu so vzácnou návštevou – veľvyslancom Slovinska Stanislavom Raščanom, Yasuhiro Kawakamim z Japonska a Erkanom Özoralom z Turecka.

Táto tradícia započala ešte minulý rok, keď tu vysadili lipu. „Je to už taká pekná tradícia. Stretávame sa tu opakovane, aby sme zasadili pamätné sakury. Tieto stromy sú symbolom spolupráce a blízkych vzťahov našich krajín,“ povedal Marián Horváth,  iniciátor podujatia a zástupca spoločnosti Living Park Pro.

Počas slávnostného aktu sadenia sakúr taktiež zaznelo, že by táto tradícia mohla pokračovať aj výsadbou národných stromov ďalších krajín. 





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj