Na farme v Dvoroch nad Žitavou zúri vtáčia chrípka. Ide o najväčšieho dodávateľa vajec, opatrenia sa dotknú aj ďalších


Na farme dodávateľa Novogal sa objavil vírus vtáčej chrípky

Foto: Na farme v Dvoroch nad Žitavou zúri vtáčia chrípka. Ide o najväčšieho dodávateľa vajec, opatrenia sa dotknú aj ďalších Foto: Ilustračné foto/pexels.com

Na farme najväčšieho dodávateľa slepačích vajec na Slovensku Novogal v Dvoroch nad Žitavou sa objavil vírus vtáčej chrípky. Okrem vajíčok na trh dodáva aj brojlerové mäso. Informuje o tom portál poľnoinfo.sk.

V súvislosti s tým veterinári vydali nariadenie, aby ostatní chovatelia hydiny v okolí 10 kilometrov neumiestňovali svoje mäso a vajcia na trh, dokým nezmizne riziko ďalšieho šírenia nákazy.

Vymedzené pásmo sa dotýka obcí v okresoch Nové Zámky a Komárno. Z trhu tak vypadli chovatelia z miest Nové Zámky, Hurbanovo a Nesvady a z obcí Bánov, Bešeňov, Branovo, Semerovo, Dubník, Pribeta a Bajč.

Prípad začala štátna veterinárna služba riešiť po tom, čo v pondelok 21. októbra na farme Novogalu uhynulo 500 nosníc. Národné referenčné laboratórium neskôr oznámilo pozitívny výsledok testu na vírus vysokopatogénnej aviárnej influenzy vtáčej chrípky HPAI.

Novogal celkovo chová okolo 650-tisíc nosníc. Minulý rok dodal na trh 175 miliónov vajec.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj