Fašiangy na Slovensku sú obdobím plným zvykov a tradícií spojených s príchodom jari. Trvajú od Troch kráľov po Popolcovú stredu a sú známe zabíjačkami, hudbou, veselím a sprievodmi masiek. Na ich konci sa vynášala Morena, symbol konca zimy, a pochovávala sa basa ako príprava na pôst pred Veľkou nocou.
V minulosti boli počas fašiangov bežné obecné zabíjačky a slávnosti. Dnes však Regionálna veterinárna správa Trnava upozorňuje, že organizovanie verejných zabíjačiek je podľa zákona o ochrane zvierat zakázané.
Podľa platných zákonov môžu byť na trh uvedené iba produkty zo schválených prevádzok. To znamená, že bravčové, hovädzie a ovčie mäso, ako aj vnútornosti, musia pochádzať z bitúnkov, ktoré sú schválené a skontrolované veterinármi.
Verejné podujatia, ako napríklad zabíjačky, je možné organizovať len vtedy, ak zviera bolo zabité na schválenom bitúnku, kde prešlo veterinárnou prehliadkou. Spracovanie mäsa a výroba zabíjačkových špecialít musia spĺňať hygienické požiadavky a prebiehať v schválených priestoroch, ako sú pojazdné stánky alebo trhové priestory.
Príprava a podávanie zabíjačkových jedál nie je kontrolovaná veterinárnymi orgánmi, ale spadá pod oblasť verejného stravovania, a preto je pod dohľadom regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
Organizátor hromadnej akcie (napríklad trhy, jarmoky alebo folklórne podujatia) je povinný oznámiť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, že sa bude podávať jedlo a občerstvenie, v súlade s príslušným zákonom.