Svet prišiel o jednu z najvýznamnejších osobností cukrárskeho priemyslu. Francesco Rivella, taliansky chemik, ktorý sa podieľal na vzniku legendárnej Nutelly, zomrel vo veku 97 rokov na Valentína. Jeho práca a inovácie v spoločnosti Ferrero zásadne ovplyvnili to, ako dnes vnímame sladké pochúťky.
Francesco Rivella vstúpil do sveta čokolády v roku 1952, keď začal pracovať v spoločnosti Ferrero. Mal iba 25 rokov a čerstvo získaný titul z bromatologickej chémie na univerzite v Turíne. Jeho úlohou bolo analyzovať suroviny a pomáhať pri vývoji nových produktov.
Ferrero v tom čase hľadalo spôsob, ako vytvoriť cenovo dostupnú alternatívu k čokoládovým nátierkam, ktoré boli po druhej svetovej vojne drahé a vzácne. Riešením sa stali lieskové oriešky - surovina, ktorej mal Piemont, rodný región Ferrera, dostatok. Práve Rivella a jeho tím zdokonalili receptúru a vylepšili spôsob spracovania, čo viedlo k vzniku Nutelly, jednej z najikonickejších značiek na svete.
Rivella pôsobil vo Ferrere v takzvanej. „chemickej miestnosti“ - laboratóriu, kde sa rodili tie najväčšie chuťové inovácie značky. Spolu so svojimi kolegami dôkladne testoval rôzne kombinácie ingrediencií, aby našli dokonalú konzistenciu a chuť, ktorá by oslovila milióny zákazníkov, informuje New York Post.
Nutella bola oficiálne uvedená na trh v roku 1964 a okamžite si získala obrovskú popularitu. Oproti svojmu predchodcovi, ktorým bola hustejšia nátierka Giandujot, sa Nutella vyznačovala jemnejšou a ľahko roztierateľnou textúrou. Práve táto vlastnosť z nej urobila revolúciu v segmente čokoládových nátierok.
Francesco Rivella nebol len vedcom, ale aj kľúčovým manažérom spoločnosti Ferrero. Postupne sa prepracoval na jednu z vedúcich pozícií a bol pravou rukou Micheleho Ferrera, syna zakladateľa značky.
Michele Ferrero, ktorý viedol spoločnosť po svojom otcovi, mal veľké ambície - chcel z Nutelly spraviť globálny fenomén. Rivella mu v tom pomohol tým, že dohliadal na kvalitu a vývoj produktov, vďaka čomu sa Nutella stala synonymom lahodného potešenia na raňajky či sladké desiate.
Dnes sa Nutella predáva vo viac ako 160 krajinách sveta a ročne sa jej spotrebuje vyše 400-tisíc ton. Aby si si lepšie predstavil, koľko to je, touto nátierkou by sa dal natiahnuť súvislý pás od Zeme až po Mesiac.
Hoci Francesco Rivella už nie je medzi nami, jeho odkaz zostáva prítomný v každej lyžičke Nutelly. Bol nielen významným inovátorom, ale aj mužom, ktorý pomohol definovať chuť detstva miliónom ľudí po celom svete.