Aj keď je jar ešte len v začiatkoch, na juhu Slovenska už dozrievajú sladké červené plody. V obci Bruty, len pár kilometrov od Nových Zámkov, sa začal zber prvých slovenských jahôd. Vďačiť za to môžeme technológiám, ktoré posúvajú hranice poľnohospodárstva.
„Vieme si zvlhčovať vzduch. Máme nainštalované rôzne rosiče, dokážeme chladiť strechu s vodou. Rastline dokážeme namiešať správnejšiu receptúru ako vonku v prírode,“ vysvetľuje pre STVR riaditeľ farmy Peter Kelemen. Už začiatkom januára zasadia prvé rastlinky – a po 90 dňoch sú pripravené na zber.
Farma využíva centrálny smart systém, ktorý cez mobilný telefón riadi všetky procesy v skleníku – od závlahy cez teplotu až po otváranie okien. A to nie je všetko – pri pestovaní sa spoliehajú aj na prírodu. Opeľovanie zabezpečujú čmeliaky, zalievanie zase dažďová voda zachytená zo skleníkovej strechy.
Zber sa začína každé ráno o 6.30 a trvá do poludnia. „Jahody zbierame od pol siedmej rána približne do obeda. Následne sú zabalené a okolo piatej odchádza kamión od nás do depa odkiaľ sa už jahody distribuujú ďalej do predajní. Čiže dajme tomu, že 12 hodín než prídu do obchodov,“ uvádza agronóm farmy Daniel Hološka.
Vďaka tejto technológii dokážu pestovatelia z Brut vyprodukovať až 300 ton jahôd ročne. Zber potrvá až do konca novembra – čo znamená, že čerstvé slovenské jahody môžeme mať na stole takmer počas celého roka.